Konferencija „#InkluLab – OSI i IO nisu nepoznanice”

Konferencija „#InkluLab – OSI i IO nisu nepoznanice” koja kroz radionice tematizira rad s osobama s intelektualnim oštećenjima održava se u četvrtak, 20. siječnja od 14:00 do 17:00 sati u prostorima Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba – Klub Vjeverica u Prečkom (Zagreb).

Radiona – Zagreb Makerspace u partnerstvu s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Klubom Vjeverica i Centrom za kulturu Trešnjevka – CeKaTe provodi tijekom 2021. i 2022. godine projekt “#InkluLab –  inovativne umjetničke i kulturne prakse” koji ima za primarni cilj doprinijeti boljoj dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. 

Raspored konferencije: 

KadaŠtoTko
14:00 – 14:05Uvodni pozdrav konferencijeDeborah Hustić
14:05 -14:50Edukacija o radu i postignućima Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada ZagrebaKarmen Puškar
14:50-15:00Kratka pauza za kavu / čaj / kekse
15:00 – 15:50Što su intelektualna oštećenja i kako pristupiti osobama s IO?Doris Mateljak
15:50 – 16:00Kratka pauza za kavu / čaj / kekse
16:00 – 16:50Konflikti i kako ih riješitiPetar Kraljević
16:50 – 17:10Zaključak i kolektivno časkanje za krajSvi

Detaljan program konferencije:

1) Karmin Puškar: Edukacija o radu i postignućima Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

O radionici:
U uvodnoj edukaciji polaznici će saznati koliko godina ima Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba te tko čini članstvo Udruge. Također, dobit ćete informacije i o tome koje se aktivnosti dugi niz godina provode u Udruzi te na koje najviše volimo dolaziti. Saznat ćete kakve veze „Vjeverica“ ima s Udrugom i zašto je srijeda najbolji dan u tjednu, a Novi Vinodolski najdraži grad na moru. Reći ćemo vam i što smo sve do sada uspješno radili, što smo naučili, s kime smo surađivali i kakve je to utiske ostavilo na nas. Podijelit ćemo s vama što trenutno radimo, koliko nam to znači i tko nam sve pomaže da aktivnosti odradimo najbolje što znamo i možemo. Za kraj ćemo vam otkriti i neke naše planove i želje za budućnost. Veselimo se zajedničkom druženju!

O voditeljici: 

Karmen Puškar, bacc. phisyioth., buduća magistra fizioterapije, bivša je volonterka Udruge,  sa stručnim znanjem iz područja fizioterapije i interesnim područjem rada u razvojnoj fizioterapiji, konkretnije o specifičnostima razvoja i rada s populacijom osoba s intelektualnim i senzornim poteškoćama. Studij fizioterapije završila je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, diplomirala je 2018. godine, a 2019. godine upisala diplomski studij fizioterapije na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. 2020. godine položila je stručni ispit iz područja fizioterapije, nakon uspješno završenog pripravništva. U Udruzi radi kao administrator i koordinator aktualnih programa, dok bi kroz buduće programe voljela provoditi stručne radionice s korisnicima radi poboljšanja njihovih perceptivno-motoričkih, kognitivnih, senzoričkih, vizualno-spacijalnih te adaptivnih vještina u multisenzornom okruženju. Poluprofesionalno se bavi egipatskim stilom klasičnog i folklornog orijentalnog plesa već 15 godina, vodi svoju plesnu školu orijentalnog plesa te rekreativnu medicinsku gimnastiku. Nastupala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim festivalima na kojima je u grupnoj i solo kategoriji osvajala brojne nagrade.

2. Što su intelektualna oštećenja i kako pristupiti osobama s IO?

O radionici:
Prema suvremenim spoznajama i pristupu Svjetske zdravstvene organizacije, a na temelju podataka dostupnih iz AAMR-a (Američki savez za mentalnu retardaciju), intelektualne teškoće se određuju kao: “Značajno ograničenje u ukupnom životu pojedinca, karakterizirano bitnim ispodprosječnim intelektualnim funkcioniranjem koje je istodobno popraćeno smanjenom razinom u dvije ili više adaptivnih vještina.” U cilju zadovoljavanja posebnih potreba osoba s intelektualnim teškoćama, kao i poticanja maksimalnog razvoja njihovih sposobnosti, neophodan je individualni pristup kako u odgojnom tako i obrazovnom smislu. Na ovoj edukaciji upoznat ćemo se pobliže s intelektualnim oštećenjima te kako pristupiti osobi sa IO kako u grupnom radu tako i u individualnom.  

O voditelju:

Doris Mateljak – radna terapeutkinja u udruzi. Studij Radne terapije završila je na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu. Tijekom studiranja praktičnu nastavu odrađivala je u  raznim zdravstvenim i socijalnim ustanovama te je time stekla potrebna znanja i vještine koje su važne za rad s osobama s raznim teškoćama, stanjima i problemima. Iako nije vezano uz struku, kao jedno od najvažnijih iskustava u životu navodi sezonski rad u SAD-u putem Work and Travel USA  u organizaciji State Departmenta za studente i mlade. Pomoću tog programa usavršila je znanje engleskog jezika, postala snalažljivija i otvorenija za nova iskustva. Kao komunikacijske vještina navodi: aktivno slušanje, rješavanje sukoba i problema, pregovaranje, asertivnosti, a kao organizacijske vještine navodi organizaciju vremena te vođenje i osmišljavanje grupnog rada.

3. Konflikti i kako ih riješiti


O radionici:
Interaktivna radionica/edukacija uključuje rad s grupom od 15-ak korisnika udruge koji sudjeluju u aktivnostima poludnevnog boravka. Aktivno će se razgovarati s korisnicima koji su često svjedoci niza konfliktnih situacija i potaknut će ih se da sami otvoreno iznose uzroke konfliktnih situacija. Nakon razgovora simulirat će se konflikti u grupi te otvoreno razgovarati kako ih riješiti. Radionica završava s otvorenim istupom svakog sudionika u kojem će ispričati što je doživio i kako je prihvatio događaje u grupi. 

O voditelju: 

Petar Kraljević, rođen u Rijeci (1949.). Osnovnu školu i gimnaziju završio u Zagrebu. 1968 g. upisuje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu psihologiju kao A predmet te sociologiju kao B predmet. Od godine 1978. zaposlen u Centru za socijalnu skrb, na odjelu za brak i obitelj te na maloljetničkoj problematici. 2010. g. postaje predsjednik Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba. U rad Udruge uključuje specijalizirane osobe za rad sa starijim osobama s intelektualnim oštećenjima. Ujedno je i predsjednik Udruge TESA, telefon za psihološku pomoć, koja postoji 30 godina. Aktivno sudjeluje kao individualni i grupni terapeut.

Mrežna stranica projekta: https://inklulab.eu/
Detaljnije o projektu: https://cekate.hr/program/projekti/inklulab/

Konferencija će biti snimana i dostupna preko Radioninog Youtube kanala nakon dva dana održavanja: https://www.youtube.com/c/RadionaOrg

NAPOMENA:
Sudjelovanje na konferenciji moguće samo uz Covid potvrdu ili važeću liječničku potvrdu.

Impressum:
Organizacija: Deborah Hustić, Karmen Puškar, Doris Mateljak
Streaming: Tomislav Tukša
Dokumentacija: Radiona, Vjeverice

Nositelj projekta:
Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture – Radiona – Zagreb Makerspace: https://radiona.org/

Partneri:
Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba – Klub Vjeverica: https://osiozg.hr/
Centar za kulturu Trešnjevka – CeKaTe: https://cekate.hr/

Program je podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske putem Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj za 2021./22. godinu.