#InkluLab – inovativne umjetničke i kulturne prakse

U partnerstvu s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Klubom Vjeverica i Centrom za kulturu Trešnjevka provodimo tijekom 2021. i 2022. godine projekt “#InkluLab –  inovativne umjetničke i kulturne prakse” koji ima za primarni cilj doprinijeti boljoj dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. 

‘#InkluLab –  inovativne umjetničke i kulturne prakse’ interdisciplinarni i intergeneracijski je program koji se sastoji od hibridnih umjetnosti, sound arta, interaktivnog dizajna, elektronskog tekstila, računalne umjetnosti, novih medija i likovnosti te izvedbenih umjetnosti kao i metodološki razvoj pristupa pri radu s osobama s intelektualnim poteškoćama.

Program se sastoji od serije radionica, predavanja, javnih događanja i predstava te medijske javne vidljivosti projekta kroz formate medijskih kampanja i dokumentacije. Program je svojim sadržajem u potpunosti razvijen i prilagođen za osobe s intelektualnim poteškoćama koje će moći aktivno participirati u procesu prijenosa znanja obično nešto kompleksnijih područja inovativnih praksi i hibridnih umjetnosti.

Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture – Radiona zajedno s partnerima Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba te CeKaTe – Centrom za kulturu Trešnjevka započinje prvi zajednički i suradnički projekt čiji je cilj razviti i realizirati intermedijalne i hibridne edukativne programe koji će rezultirati izvedbenim programima tijekom kojih će šira javnost biti u mogućnosti upoznati se s aspektima društvene inkluzije i stvaranjem preduvjeta za kvalitetnije kohezivne procese. 

Tijekom trajanja projekta korisnike Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba očekuje niz kazališnih radionica i rad na kazališnoj predstavi s redateljem Lovrom Krsnikom i glumcem Kristijanom Ugrinom, koji će voditi i radionicu izrade slikovnica te niz radionica iz područja STEAM inovativnih praksi – hibridne umjetnosti (vizualna kultura, dizajn, sound art, elektronski tekstil) pod vodstvom Ane Horvat, Paule Bučar, Layle Munitić, Damira Prizmića, Gorana Mahovlića i Deborah Hustić. Na početku projekta očekuje nas istoimena konferencija unutar koje će Karmen Puškar, Doris Mateljak i Petar Kraljević održati tri radionice na temu intelektualnih oštećenja i kako pristupiti osobama s IO, konfliktima i radu Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i Klubu Vjeverica za široku javnost.

Projektom #InkluLab – inovativne umjetničke i kulturne prakse cilj je pokrenuti dugoročni InkluLAB ne samo kao projekt već kao programsku liniju i potencijalni inkluzivni prostor u budućnosti.

Vizualni identitet InkluLAB-a izradio je dizajner Ivan Klisurić Klis.

Službena stranica InkluLAB-a: https://inklulab.eu/

Detaljnije o projektu: https://cekate.hr/program/projekti/inklulab/

Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske