#InkluLab videoteka: Radionica – Što su intelektualna oštećenja i kako pristupiti osobama s IO?

Radionica Doris Mateljak „Što su intelektualna oštećenja i kako pristupiti osobama s IO?„ u sklopu konferencije „#InkluLab – OSI i IO nisu nepoznanice” nalazi se online.

Prema suvremenim spoznajama i pristupu Svjetske zdravstvene organizacije, a na temelju podataka dostupnih iz AAMR-a (Američki savez za mentalnu retardaciju), intelektualne teškoće se određuju kao: “Značajno ograničenje u ukupnom životu pojedinca, karakterizirano bitnim ispodprosječnim intelektualnim funkcioniranjem koje je istodobno popraćeno smanjenom razinom u dvije ili više adaptivnih vještina.” U cilju zadovoljavanja posebnih potreba osoba s intelektualnim teškoćama, kao i poticanja maksimalnog razvoja njihovih sposobnosti, neophodan je individualni pristup kako u odgojnom tako i obrazovnom smislu. Na ovoj edukaciji upoznali smo se pobliže s intelektualnim oštećenjima te kako pristupiti osobi sa IO kako u grupnom radu tako i u individualnom.  

O voditeljici:
Doris Mateljak – radna terapeutkinja u udruzi. Studij Radne terapije završila je na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu. Tijekom studiranja praktičnu nastavu odrađivala je u  raznim zdravstvenim i socijalnim ustanovama te je time stekla potrebna znanja i vještine koje su važne za rad s osobama s raznim teškoćama, stanjima i problemima. Iako nije vezano uz struku, kao jedno od najvažnijih iskustava u životu navodi sezonski rad u SAD-u putem Work and Travel USA  u organizaciji State Departmenta za studente i mlade. Pomoću tog programa usavršila je znanje engleskog jezika, postala snalažljivija i otvorenija za nova iskustva. Kao komunikacijske vještina navodi: aktivno slušanje, rješavanje sukoba i problema, pregovaranje, asertivnosti, a kao organizacijske vještine navodi organizaciju vremena te vođenje i osmišljavanje grupnog rada.