InkluLAB – inkluzivne prakse i kohezivne kulture

Zašto InkluLAB?

Kroz nekoliko prošlih godina susretali smo se i radili na projektima koji su se ticali ili bavili inkluzivnim praksama kroz maker kulturu, hibridne umjetnosti i inovativne prakse u kontekstu tehnologije.

Naša je zajednica sudjelovala u projektima tehničke podrške izrade uređaja ili glazbenih instrumenata za osobe s fizičkom invalidnošću ili mentalnim oštećenjima.

Dok smo u 2017. organizirali u sklopu Radioninog godišnjeg programa gostovanje britanskog inovatora, profesora i glazbenika Phila Heeleya s radionicom ‘Pristup glazbi za sve koristeći glazbenu tehnologiju – inkluzivna glazbena elektronika’. Phil Heeley u svojem radu omogućuje osobama s posebnim obrazovnim potrebama i invaliditetom da istraže i otkriju načine na koji mogu participirati u stvaranju glazbe i izvedbi iste koristeći pomoćne tehnologije. Radionicu smo tada partnerski ugostili kod Društva distrofičara Zagreb u njihovom prostoru DDZ u Domu zdravlja Kruge.

Tijekom vremena realizirali smo i Erasmus+ projekte u sklopu kojih se bavimo društvenom inkluzijom i načinima uključivanja građana u kreativne prostore i laboratorije nekoliko europskih muzeja.

No, i dalje smo oklijevali, ne želeći raditi projekte s ranjivim skupinama pro forme ili zbog nekog raspisanog programa kojim ćemo kad sve završi jednostavno staviti kvačicu u neku kućicu i ići dalje.

U proljeće 2021. spojio nas je za jednim stolom Ivan Hromatko iz CeKaTe-a te osnivač Upset Teatra zajedno s Karmen Puškar i Doris Mateljak iz Udruge za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama Grada Zagreba i Klubom Vjeverica. Click-nuli smo se svi. Kroz sljedeće smo dane kreirali prvi zajednički projekt – „#InkluLab –  inovativne umjetničke i kulturne prakse” kojim smo uspješno aplicirali na “Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju” pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i pokrenuli InkluLab.

Kao neprofitna organizacija u domenama maker kulture, tehnologije, umjetnosti, znanosti i edukacije s posebnom smo pažnjom prilazili inkluzivnim temama, ne želeći srljati u projekte dok nismo osjećali spremnost da doprinesemo područjima društvene inkluzije i kohezivnih kultura na način kojim ćemo raditi trajnu društvenu promjenu te na način kojim nećemo dominantno ulaziti u strukture dosadašnjih programa organizacija, inicijativa ili kampanja etabliranih u tim područjima. Želimo donijeti nešto novo i drugačije kao nadogradnju na dosadašnje aktivnosti mnogih organizacija i inicijativa koje djeluju u tim područjima.

Naša je želja maker kulturu, popravljačke inovativne aktivnosti i hibridne umjetnosti prenositi svima na način koji nam je prihvatljiv i u skladu sa suvremenim pristupima stručne javnosti u područjima inkluzivnih praksi i javnih kohezivnih politika i kultura.

Naša je inkluzija široka, široka.

Nadamo se da je ovo samo dobar početak.

Zbog toga InkluLAB!

Radiona.org – Zagreb Makerspace
2021.