Predstava  „Potraga za vremenom” na konferenciji Drugačiji i jednaki – Umjetnost i inkluzija u MSU

Kazališna predstava Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba pod nazivom „Potraga za vremenom” bit će izvedena u utorak, 24. svibnja u dvorani Gorgona pri MSU kao dio konferencije ‘Drugačiji i jednaki – Umjetnost i inkluzija’. Nakon predstave održat će se okrugli stol koji će predstaviti projekt i rad na predstavi gdje sudjeluju Kristijan Ugrina, Lovro Krsnik i Deborah Hustić.

Ilustracija: Mislav Grgas (Klub Vjeverica)

Izvođači su korisnici Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Vjeverica. Uprizorili su zabavan i kreativan tekst nastao u suradnji Vjeverica, Kristijana Ugrine, glumca i Lovre Krsnika, režisera. Zemljanin Đuro i princeza Kazaljčica, kao i ostali junaci u epskoj su potrazi za mladošću. Na putovanje vas vode: Nataša Tisanić, Vedran Vranar, Božena Simatović, Mia Sertić, Samija Zaydan i Evica Perković uz asistenta predstave Roka Ševerdiju.

Predstava je nastala u okviru projekta inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi u inkluzivnom radu s osobama s invaliditetom. Nositelj projekta je Radiona, voditeljica Deborah Hustić.

Radiona.org  zajedno s partnerima Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba te Centrom za kulturu Trešnjevka tijekom 2021. pokrenula je prvi zajednički  projekt koji razvija i realizira intermedijalne i hibridne edukativne programe. Rezultat su izvedbeni programi za širu javnost koji pokazuju mogućnosti i aspekte inkluzije stvaranjem preduvjeta za kvalitetnije kohezivne procese. 

Radiona.org neprofitna je organizacija i građanski laboratorij osnovana  je 2011. godine. Bavi se DIY-om (uradi sam), DIWO-om (uradi s drugima) i DITO-om (uradimo zajedno) kulturama, STEAM konceptima, interdisciplinarnim i međugeneracijskim neformalnim obrazovanjem i hibridnim aktivnosti. Lab razvija inovativne projekte s naglaskom na izgradnju zajednice, građansku participaciju, koheziju i društvenu uključenost, prijenos znanja i sukreaciju.

12.00–12.30 – razgovor nakon predstave: Kristijan Ugrina, Lovro Krsnik, Deborah Hustić

Deborah Hustić, medijska umjetnica, kreativna direktorica, projektna menadžerica i kustosica Udruge za razvoj „uradi sam“ kulture – Radiona  Zagreb makerspace. Bavi se zvukom i razvojem edukacije u radionicama uz pomoć STEAM-a.

Kristijan Ugrina, akademski glumac, diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. I prije diplome glumio je u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) čiji je stalni član postao 1987. Osim kazalištem, bavi se filmskom i televizijskom glumom te sinkronizacijama. Voditelj je i autor brojnih edukativnih radionica za djecu i odrasle.

Lovro Krsnik, kazališni i radijski režiser, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao profesor u privatnoj Umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu, vodi glumačke grupe u Teatru Puna kuća, kao i međunarodne radionice europskih projekata. Dramske tehnike koristi u radu s osobama s mentalnim izazovima i oštećenjima u udrugama: Ambidekster klub, Klub Vjeverice i Ludruga. Član je HCDO-a i HDDU-a. Nekoliko godina vodi dramske radionice kod Vjeverica, što je važno za kontinuitet rada.

Izvor: MSU (http://www.msu.hr/dogadanja/drugaciji-i-jednaki-umjetnost-i-inkluzija/956.html)