#InkluLAB2 – Tiflološki muzej: Radionica Pristupačnost za sve

Radionica/trening Pristupačnost za sve Tiflološkog muzeja u Zagrebu održava se kao dio programa InkluLAB br. 2 u utorak, 19. rujna 2023. od 08:45 do 16:30. Za ovu priliku omogućili smo 10 slobodnih mjesta za sve zainteresirane za rad sa osobama s invaliditetom, osobito sa slijepim i slabovidnim osobama.

Kratki opis:
Bez obzira na sve veći pritisak za povećanjem zarade i broja posjetitelja, suvremene muzeje ne bi se smjelo shvaćati isključivo kroz prizmu materijalne i nematerijalne baštine koju prikazuje, nego istodobno i kao socijalno osjetljive i humane javne ustanove s visokom svijesti o važnosti izjednačavanja mogućnosti konzumiranja kulturnih sadržaja. Ovakvim pristupom muzej bi istinski postao inkluzivan kulturni ambijent u kojem se osobe s invaliditetom osjećaju dobrodošlo i cijenjeno.

Termini poput društvene uključivosti, odnosno inkluzije, te relevantnosti u kulturnom ambijentu zaživjet će u punom smislu u praksi tek kada djelatnici muzeja, ali i uprave razviju svijest o potrebi izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Foto: Steve Mitchell/AP (c), preuzeto s www.npr.org

Cilj edukacije Muzej za sve jest upoznati djelatnike u kulturi s teorijskim, ali i praktičnim znanjima koja su potrebna u radu s posjetiteljima s invaliditetom. Tako je programom obuhvaćen širok raspon tema, od podizanja svijesti o potrebi prilagođenosti i pristupačnog muzeja do pravila koja vrijede u mijenjanju okruženja iz nepristupačnog u pristupačno, mogućnosti zvučnih opisa (audiodeskripcije) za slijepe osobe i njezine važnosti za upoznavanje muzejskih sadržaja, kao i značaja taktilne percepcije i njezine uloge kod posjetitelja.

U praktičnom dijelu edukacije polaznici će dobiti osnovna znanja kako postupiti pri susretu s posjetiteljem s invaliditetom te kako prilagoditi prostor i sadržaj postava izložbe, radionice i drugih programa. Program edukacija vodit će dugogodišnji muzealci, stručni djelatnici Tiflološkog muzeja, edukacijski rehabilitatori (defektolozi) koji su osim temeljnih znanja na fakultetu stekli dodatna specijalistička znanja na mnogobrojnim usavršavanjima u inozemstvu.

Trajanje: 1 dan (8.30– 16.30 sati)
Datum: 19. rujna 2023. godine
Mjesto: Tiflološki muzej, Draškovićeva 80/II kat, Zagreb

Prijaviti se možete do 15. rujna 2023. točno u ponoć preko slijedeće poveznice: https://forms.gle/aKQoV1mWDbwgTyBV6

Ciljna publika: studenti, djelatnici u umjetnosti, kulturi i STEAM područjima, nezavisni djelatnici i edukatori te šire zainteresirana javnost.

NAPOMENA: u slučaju velikog broja prijava koordinator InkluLAB-a radit će selekciju polaznika. Budite precizni i jasni kod navođenja svojih interesa i motiva te izbjegavajte pretencioznost ili kopipejstanje svoje dugačke biografije.

Program edukacije:

19. rujna 2023.

8.30 – 8.45Prijave
8.45 – 9.00Uvodne napomene
9.00 – 10.30Zakonodavni okvir
10.30 – 10.45Stanka
10.45 – 12.15Prilagodbe za slijepe i slabovidne vezane uz dodir
12.15 – 13.00Stanka
13.00 – 14.30Prilagodbe za slijepe i slabovidne vezane uz zvuk
14.30 – 14.45Stanka
14.45 – 16.15Komunikacija s posjetiteljem s invaliditetom
16.15 – 16.30Rasprava i zaključak

InkluLAB osnivaju zajedno u 2021. godini Radiona – Zagreb Makerspace (koordinator), Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Klub Vjeverica i Centar za kulturu Trešnjevka – CeKaTe.